Suomalaisia tietotyöblogeja

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Tietotyö

Suosituslistani hyvistä blogeista on voittopuolisesti englanninkielinen. Onhan Suomessa paljon blogeja, joista kohkataan, mutta jos minulle esitetään oman ammattini edustajana kysymys “mitä blogeja seuraat”, luettelen tietysti sellaiset, joissa on työni kannalta kiinnostavaa asiaa.

Kiinnostavat blogit -luokkaan lasken sellaiset, joissa käsitellään tietotyötä mm. seuraavista näkökulmista: Itsensä johtaminen, fiksut työtavat ja muu työn tuottavuuteen liittyvä, työssä oppiminen ja kollaboraatio sekä yleensä työn digitalisoituminen. Se, että olen kasvatustieteilijä taustaltani vaikuttaa siihen, että erityisesti ihmisen ja työn suhde kiinnostaa vaikka työkseni askartelenkin paljon välineiden parissa. Tietenkin luen mieluusti tietotyön apuna käytettävien välineiden ja ympäristöjen arviointeja ja vertailuja sekä myös hyviä ohjepostauksia.

Outi_Lammi_tietotyo_blogilista
Kuva: Markus Spiske, Raumrot

Olen pitkään kummeksunut suomalaisten tietotyöblogien vähäisyyttä, sillä eihän se nyt niin voi olla pienessäkään maassa, että työelämään liittyvien blogien aihe on pelkästään markkinointi ja viestintä somessa. Halusin selvittää onko tilanne todellakin niin surkea miltä se näyttää vai olenko itse jotenkin urautunut omaan blogilistaani. Siispä pyysin ennen joulua Twitterissä ja Facebookissa ihmisiä “käräyttämään” hyviä suomalaisia tietotyöblogeja. Kriteerinä listaan sisällyttämiselle pidin sitä, että blogin kirjoitusten on käsiteltävä tietotyötä jostakin edellisessä kappaleessa mainitsemastani näkökulmasta, joten selkeästi markkinointiin paneutuvat blogit päätin heti jättää ulkopuolelle. Markkinointikin on tietotyötä, vaikka sen tekijät eivät taida sitä sellaiseksi aina mieltää, mutta tässä listauksessa haluan pysytellä yleisemmällä tasolla. Yleinen taso tarkoittaa sitä, että blogissa tarkastellaan tietotyötä sinänsä tai annetaan siihen liittyviä neuvoja sillä tavoin, että niiden soveltaminen on mahdollista lukijan ammatista riippumatta. Eräs kriteeri oli myös blogin tuoreus, joten jätin listasta sellaiset, joita ei ollut päivitetty vuoden 2014 aikana. Tästä seuraa, että mukana saattaa olla jo toimintansa lopettaneita blogeja, mutta jos olisin pitänyt liian tiukkaa linjaa, lista olisi jäänyt todella lyhyeksi. Jonkinlainen raja piti vetää myös koulumaailman ja työelämän välille. Ratkaisin tämän siten, että otin mukaan koulupuolen toimijoiden blogeja mikäli löysin riittävästi yleistä tietotyöasiaa, mutta selkeästi opetukseen kohdistuvat jätin pois vaikka tarjokkaat hyviä olivatkin.

Koska paremmuusjärjestykseen laittaminen mielestäni edellyttäisi, että olisin itse seurannut jokaikistä blogia ja yhtä kauan, päädyin vain jaottelemaan blogit karkeahkolla kädellä eri luokkiin. Sekä rajaaminen että luokittelu olivat paikoitellen hankalaa, sillä tietotyö on moniulotteinen alue kuten Marko Suomi toteaa kirjoituksessaan Tietotyö – mitä on sanahirviön takana. En pitänyt tarpeellisena erotella toisistaan yksittäisten toimijoiden ja yritysten blogeja, enkä jaotella sivustoja sellaisiin, joita seurasin jo ennestään ja joista kuulin ensimmäisen kerran vasta listaa kootessani.

Yleiset tietotyöblogit

(tämä ryhmä toimii samalla “kaatoluokkana”, jos tiettyä aluetta käsitteleviä blogeja on vain yksi)

Aalto, Tuija: Tuhat sanaa, digitalisoitumisesta yleensä, paljon myös tietotyöstä

Ahola, Pekka: Älykäs johtaminen, kirjoituksia johtajuuden muutoksesta

Janhonen, Minna: Suhteiden voima, sosiaaliset verkostot ja vuorovaikutus

Kalliala, Eija: Kulttuuri- ja ict-poimintoja, tietotyöhön liittyviä kirjoituksia, paljon tapahtumaraportteja

Kosonen Miia: Tohtorille töitä, kirjoituksia sosiaalisesta työstä, yhteisöllisyydestä ja työssä oppimisesta

Lammi OutiOma blogini kuuluu mukaan. Kirjoitan sekä työkalujen käytön vinkkipostauksia että yleisemmän tason postauksia vaihdellen. Blogi on jatkoa kahdelle aikaisemmalle blogilleni Tuolin ja näppäimistön väistä ja Tiedon kuvia

Linkola, Jussi: Tarkkaamo, tietotyöstä yleisellä tasolla, myös linkkejä hyviin ohjemateriaaleihin

Salcom Group: Älykäs työ, yleisesti tietotyöstä

Salmenkaita, Nina: ninainsights, työyhteisöviestintää.

Sammalisto, Sampo: Viisas pääsee vähemmällä, ajankäytön hallintaa, tuottavuusvinkkejä

Sininen meteoriittiTietotyömaa, tietotyön toimintatapoja ja verkkoviestintää

Suomi, Marko: Walk Among Digital, monelaisia tietotyöhön liittyviä pohdintoja

Ängeslevä, Sonja1UP: työrutiinit peliksi on kirjaa tukeva blogi. Aiheena peliajattelun hyödyntäminen tietotyössä

Suosituksissa nousi useasti esille Esko Kilven englanninkielinen blogi On Interactive Value Creation. Otin sen mukaan, koska se on todella kiinnostava blogi ja kirjoittajahan on suomalainen.

Sosiaaliset työkalut tietotyössä

Olander, Ilkka: Sometek, tietotyönäkökulmaa sosiaalisiin työkaluihin

Sulava Oy:n blogi, monenlaisia kirjoituksia tietotyöstä, paljon asiaa Microsoftin sosiaalisista työkaluista ja -ympäristöistä

Itsensä johtaminen ja työhyvinvointi

Humap Oy:n blogi

Järvilehto, Lauri: Ajattelun ammattilainen, itsensä johtamisesta kiinnostuneen perussaitti

Psykologinen pääoma, useita kirjoittajia

Työterveyslaitos: Unelmahautomo

Työvälinevinkit

Välineosaaminen on yksi sujuvan työnteon edellytyksistä!

Enho, Heidi: HExcelligent, mahdottoman hyviä vinkkejä Excel-hevijuusereille

Taanila, Aki: Olennaiset Excel-taidot, Excel-taitojen sparrauksen avuksi (Saitti näyttää lakanneen päivittymästä vuonna 2013, mutta Excel toimii edelleen samalla tavoin, siksi blogi sai olla poikkeus päivittämissäännöstä. KORJAUS: Päivittyy edelleen!)

Lisäykset 14.1.2015

Intranet ostajan opas (aikaisemmin tunnettu nimellä Tietotyön Viides Taso), blogissa asiaa intranetistä ja tietotyöstä

Otala, Tuomas: IT-johtamisen ideoita, blogissa kertomuksia tietotyön johtamisesta ja digitalisoinnista CIO:n näkökulmasta

Seuraavat sivut ovat luultavasti joidenkin mielestä väärässä paikassa, koska varsin yleinen käsitys näyttää olevan, että tietotyö = IT. Tämä on kuitenkin virhekäsitys. Tietotyöläisen on pystyttävä kommunikoimaan muiden kanssa ja siksi taito tuottaa tolkullista kieltä ja esittää asiansa selkeästi tilanteen edellyttämällä tavalla on tietotyötaito. Juuri samasta syystä olen yllä maininnut oman esitysmateriaalien tekemiseen paneutuvan blogini – luettavia ja selkeitä presiksiä kaivataan muihinkin konteksteihin kuin pelkästään myyntityöhön.

Kielipoliisi (Riitta Suominen): Sana viikonvaihteeksi

Svinhuvud, Kimmo: Kokonaisvaltainen kirjottaminen

Valkila, Oili: Puhetyö-verkkolehti, joka ”yhdistää puhetyöläiset, asiantuntijat, kouluttajat ja muut puhumisesta ja esiintymisestä kiinnostuneet”


 

Jos listasta puuttuu blogi, joka mielestäsi ehdottomasti kuuluu mukaan, kerro siitä kommentissa, Twitterissä, Facebookissa tai vaikka palautelomakkeen kautta.

Kiitokset kaikille listan kokoamisessa avustaneille, ja erityisesti Markolle, joka on useammin kuin kerran osoittanut olevansa ajatussparraaja vailla vertaa.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

14 kommenttia “Suomalaisia tietotyöblogeja

 1. Hienoa, jos listasta on hyötyä. Ainakin omaan Feedlyyn ilmestyi uusi kansio, sen verran projektin aikana löytyi uutta seurattavaa.

  1. Korjaan, tuollahan se olikin, mutta Eskon sukunimi taivutettuna, joten ei löytynyt tekstihaulla. Eikä jostain syystä ole samanarvoinen (samalla tavalla muotoiltu) muiden listattujen kanssa. Miksi?

   1. Samaa mietin, onko Eskon blogi jotenkin eri kategoriassa? Esko jos kuka pohtii tietotyötä ja on suomalainen. Kenties englanninkielisyyden takia ei ihan samalla listalla?

    1. Tarmo ja Virpi, nimenomaan englanninkielisyys sijoittaa Esko Kilven blogin eri kategoriaan. Kyselin alunperin Twitterissä suomenkielisiä blogeja, mutta koska Eskon blogia niin moni suositteli otin sen sitten mukaan poikkeuksena säännöstä. Toinen poikkeushan on Aki Taanilan Excel-blogi, jonka viimeisin postaus oli vuodelta 2013, mutta koska siinä on asia, joka ei vanhene yhtä nopeasti kuin jotkut muut sisällöt niin otin sen mukaan.

     1. Kiitos Heidi korjauksesta. Laitan myös ensi viikolla täydennystä tänne, olen saanut lisää osoitteita. Ihanaa kun kerrotte näistä 🙂

  1. Täydennystä on jo tiedossa. Ajattelin odottaa vähän aikaa ja julkaisen lisärivit sitten kerralla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.