OneNote on uusi Word

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Microsoft Office,OneNote

Microsoft Office -koulutukseni ovat pääasiassa räätälöityjä, toisin sanoen asiakas kertoo mitä heillä haluttaisiin osata paremmin ja minä valmistelen koulutuksen tältä pohjalta. Poikkeuksia ovat erityisteemojen päälle rakennetut tuotteet kuten Vaikuta varmasti ja ajankäytönhallinnan näkökulmaa painottava Outlook-koulutus. Kolmas poikkeustapaus on nyt erillinen OneNote-koulutus, jonka pistin valmiiseen pakettiin hyvästä syystä: Sovellus tunnetaan niin huonosti, ettei siitä oikein osata pyytää räätälöintiä tai edes pyytää sisällyttämään muun koulutuksen yhteyteen. Mielestäni OneNote kuuluu kuitenkin Microsoft Office -tuoteperheen perussovelluksiin ja on sääli ellei sen mahdollisuuksia tunneta. Ennustan, että viiden vuoden sisällä muistikirjasovelluksilla tehdään suurin osa siitä työstä, mihin nyt avataan tekstinkäsittelyohjelma.

OneNote_OutiLammi

Microsoft Office -käyttäjät jakautuvat OneNote-käyttäjiin seuraavasti:

  1. Microsoft Office -käyttäjä, joka ei ole edes huomannut tietokoneessaan olevaa OneNote-kuvaketta.
  2. Microsoft Office -käyttäjä, joka on huomannut ohjelman kuvakkeen, mutta ei tiedä minkälaiseen ohjelmaan se viittaa eikä ehdi ottamaan selvää.
  3. Microsoft Office -käyttäjä, joka on jossakin vaiheessa käynnistänyt OneNoten, aloittanut muistikirjan luomisen, mutta säikähtänyt OneNoten ryhdyttyä ensimmäiseksi tivaamaan tallennukseen liittyviä asioita.
  4. Microsoft Office -käyttäjä, joka on selviytynyt edellisestä vaiheesta ja luonut pari muistikirjaa, mutta käyttö on jäänyt siihen, koska hän ei ole ehtinyt ottaa selvää OneNoten mahdollisuuksista.
  5. Microsoft Office -käyttäjä, joka ei luopuisi OneNotestaan mistään hinnasta.

Kuka sitten voisi hyötyä OneNotesta? Jokainen, joka kuuluu yllä olevan listan neljään ensimmäiseen ryhmään. Esimerkiksi sellaiset, jotka

  • tekevät paljon erityyppisiä muistiinpanoja, joista osa on mustassa paperisessa muistikirjassa, osa Wordissa ja loput ties missä, yleensä kuitenkin kateissa
  • ovat kyllästyneet irrallisten pikkutiedostojen ja linkkien etsimiseen
  • haluavat kevyen työkalun, johon voi tallentaa monipuolista materiaalia
  • tarvitsevat henkiökohtaisen työkalun, josta voi kuitenkin jakaa valinnaisia osia muiden kanssa verkossa
  • tekevät työtä erilaisilla laitteilla eri paikoissa ja haluavat tärkeiden tietojen olevan aina saatavilla.

OneNoten käytön oppii varmasti itsekseenkin, mutta jos digitaalinen muistikirja on ajatuksena uusi, 3–4 tuntia kestävä koulutus riittää antamaan kerralla kunnollisen yleiskuvan.

Yleinen OneNotea koskeva väittämä on, että ei tässä nyt ryhdytä ottamaan uusia työkaluja käyttöön kun ei vanhojakaan hallita kunnolla. Jos vanha työkalu tarkoittaa esimerkiksi Wordia niin onko mitään mieltä pitää sen hallintaa jonkinlaisena mittapuuna? Yhä harvemman pitää tuottaa vakioaseteltuja asiakirjoja. Sen sijaan yhä useampi tarvitsee joustavan ja eri tilanteisiin mukautuvan helppokäyttöisen työkalun, joka ei närkästy vaikka sille tarjotaan sisällöksi tekstiä, kuvia, linkkejä, kokonaisia tiedostoja, ääntä tai piirroksia. Tärkeää on vain se, että asiat löytyvät nopeasti.

Ja OneNotesta voi lähettää kokousmuistiinpanot sinne Wordiinkin, jos ne halutaan asetella siistiksi muistioksi.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.