Itse valittu avuttomuus

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Tietotyö

Keskittymiskyvyttömyys vaikuttaa olevan yleinen vaiva, kuten ovat kirjoittaneet esimerkiksi Yle Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö Janne Mällinen parin viikon takaisessa artikkelissaan ja Ann-Mari Huuhtanen Helsingin sanomien sunnuntainumerossa (25.1).

Molemmat kirjoittajat käsittelevät ajankohtaisia ja tärkeitä asioita, jotka varmasti moni on valmis myöntämään omalla kohdallaan todeksi. En silti voi olla ajattelematta, että monien tätä aihetta käsittelevien artikkeleiden näkökulma on aika kulunut: Ihan kuin jotenkin kuuluisi kauhistella digitaalista maailmaa ja sen mukanaan tuomia ilmiöitä. Se oikea ja hyvä elämä on jossakin muualla, käytännössä menneisyydessä, joka oli jo. Tosiasiassa me ihmiset olemme varmasti aika lailla erilaisia siinä, mitä tulee häiriöiden ja keskeytysten sietoon sekä keskeytyksistä palautumiseen. Eivät kaikki koe keskittymisensä olevan rikki. Minäkin, vaikka varsinainen häröilijä ja monessa asiassa häärääjä olenkin, luen jatkuvalla syötöllä kokonaisia kirjoja.

Outi_Lammi_distractions

Suhtautuminen digitaaliseen työelämään ja vapaa-aikaan tuo mieleeni käsitteen opittu avuttomuus. Odotetaan tumput suorana mitä tuleman pitää sen sijaan, että oltaisiin aktiivisia. Juuri nyt olisi tärkeää opetella tuntemaan omat tapansa reagoida ja uskaltautua vetämään rajoja, joilla takaa itselleen keskittymisrauhan tarvittaessa. Nämä ovat niitä itsensä johtamiseen sisältyviä taitoja. Valitettavasti asiallinen keskustelukin näistä kokemuksista vaikuttaa olevan kovin vaikeaa: Digiuskovaiset kääntävät mielellään keskittymiskyvyttömyyden pelkästään henkilökohtaiseksi ongelmaksi, vaikka taustalla on myös ihmisaivojen tapa toimia. Luddiitit taas ovat sitä mieltä, että koska juuri he ovat erityisen herkkiä häiriintymään, kenenkään muunkaan ei kannata edes yrittää pitää kahta useampaa selaimen välilehteä avoinna.

Ihmisaivot ovat äärimmäisen sopeutuvaiset ja muuttuvat tapojemme ja valintojemme perusteella. Miksi muuten tätä tietoa ei hyödynnetä toiseen suuntaan: Jos keskittymiskyvyttömyyden ja pintapuolisuuden kerran on todettu olevan ongelma ja tähän saakka olemme enimmäkseen omilla valinnoillamme pahentaneet sitä, mikä estää tekemästä toiseen suuntaan ohjaavia valintoja?

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Yksi kommentti “Itse valittu avuttomuus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *