Microsoft Sway – pilvityökalu tarinankertojalle

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka

Microsoft Sway on betavaiheessa oleva pilvityökalu, joka on suunniteltu esitysmateriaalin sekä eri tarkoituksiin tehtyjen kuvitettujen kertomusten tekemiseen ja jakamiseen. Prezin ja SlideSharen suosio on ilmeisesti saanut huomaamaan, että tämän tyyppisellä välineellä on kysyntää. Nykyisinhän esitysmateriaalia ei laadita pelkästään puhetilanteita varten vaan monet aineistot tehdään varta vasten verkossa jaettavaksi. Swayta ollaan kehittämässä myös mobiilikäyttöön, tosin tällä hetkellä mobiiliversiota pääsee kokeilemaan vasta Uudessa Seelannissa.

Swayn perusidea on, että saat käyttöösi tilan, jossa ei ole erillisiä sivuja ja voit koostaa esityksesi sinne kuvista, tekstistä ja videosta. Sisällön voi hakea omalta tietokoneelta tai verkosta. Esityksen taustaa, kirjaintyylejä ja asettelua varten on useita vaihtoehtoja. Oletan, että jossakin vaiheessa on myös mahdollista käyttää organisaation omia värejä ja muokata tyylejä fonttien osalta. Sinänsä mikään edellämainituista ei ole uutta ja ihmeellistä. Jopa PowerPointiin voi lisätä kuvaa, tekstiä ja videota, rajaton pinta on tuttu Preziä kokeilleille.

Sway_3

Koska Swayta käytetään Microsoft-tunnuksilla, oman OneDriven sisältö on käytettävissä esityksen työstämisen aikana. Joistakin artikkeleista saa sen kuvan, että materiaalia voisi tuoda myös yhteisöpalveluista, mutta ainakaan omassa ympäristössäni tällaista mahdollisuutta ei ole tarjolla vielä. Valmiin materiaalin jakaminen tulee olemaan siinä mielessä helppoa, että mitään ei tarvitse ladata erilliseen palveluun. Jakaminen tarkoittaa käytännössä kutsua tulla katsomaan esitys käyttäjän Sway-sivustolta.

Ensimmäiseksi ehkä tulee mieleen verrata toisiinsa Swayta ja Preziä, mutta se on toistaiseksi hankalaa Swayn keskeneräisyyden vuoksi. Pidän kuitenkin Swayn selkeästä storyline-tyyppisestä rakenteesta ja aineiston järjestelyn vaivattomuudesta. Tällä hetkellä aineiston voi määritellä etenemään joko horisontaalisesti tai vertikaalisesti, mutta toistaiseksi toimimattomien kuvakkeiden perusteella muitakin vaihtoehtoja on tulossa.

Vielä tässä vaiheessa parhaan käsityksen Swaysta saa katsomalla videon (tässä varmuuden vuoksi myös linkki). Testitunnuksilla pääsee toistaiseksi tekemään kovin vähän. Sway kuitenkin elää ja kehittyy. Esimerkiksi viime viikon lopulla oli ilmestynyt Import-toiminto, jolla voi ladata oman diaesityksensä Sway-työtilaan. Diaesitystä ei tarvitse tyytyä tuomaan sellaisenaan katseltavaksi vaan se voi toimia raaka-aineena Sway-esitykselle: Yksittäisistä dioista luotujen kuvien väliin voi lisätä muuta sisältöä, kuvien järjestystä voi vaihtaa, niistä voi tehdä pinoja (stack) ja tarvittaessa myös poistaa.

Sway_2

Yleinen tapa on nähtävästi esitellä Sway Microsoftin omana ”PowerPointin tappajana”. Kliseeltä tuskin tullaan suomenkielisessäkään uutisoinnissa välttymään etenkin kun monet softajutut lehtitalojen verkkosivuilla ovat käännöksiä amerikkalaisista alkuperäisistä. Näen kuitenkin asian niin, että kun meillä on erilaisia työkaluja, voimme valita omaan tyyliin ja tilanteen vaatimuksiin parhaiten sopivan. Sway on parhaimmillaan silloin kun aineistossa on paljon kuvia ja muuta visuaalista sisältöä. Pallukkaluettelo ei Sway-pilveen siirrettynä muuksi muutu. Käytännössä aikanaan nähdään tullaanko Swayta käyttämään enemmän itsenäisesti tarkasteltavan aineiston jakeluun vai näemmekö myös esitystilanteissa Sway-kuvitusta puheen tukena.

Jos Sway vähänkään kiinnostaa, käy lisäämässä itsesi testitunnusjonoon.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

4 kommenttia “Microsoft Sway – pilvityökalu tarinankertojalle

    1. Kiva! Toivotaan, että saadaan pian lisää ominaisuuksia käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.