Näin helpotat graafisen kuvaajan lukemista

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Esitysgrafiikka,PowerPoint

Graafinen kuvaaja eli kaavio piirretään silloin kun halutaan näyttää luvuista syntyviä malleja ja trendejä sekä tietosarjojen välisiä eroja tai vuorovaikutusta. Graafinen kuvaaja ei ole koriste eikä sen pääasiallinen tarkoitus työelämän esitystilanteissa yleensä ole viihdyttäminen. Seuraavilla ohjeilla piirrät kuvaajia, joista merkitykselliset tiedot suorastaan hyppivät silmille:

Taustaväri: Käytä taustassa sivun taustaväriä. Kaavion tärkein elementti ei ole tausta, johon väriä vaihtamalla kiinnittäisit ehkä liikaakin huomiota.

Akseleiden väri: Akseleiden (x ja y) pitäisi muodostaa kontrasti taustan kanssa. Jos siis taustavärisi on valkoinen, akselin väri on tumma harmaa tai musta.

Akselin lukujen askelväli: Käytä askelvälejä, jotka ovat useimmille ihmisille luontevia, esimerkiksi 2, 4, 6, 8 tai 5, 10, 15 tai 100, 200, 300 jne. Vältä askelvälejä kuten 3, 6, 9, 12 tai 6, 12, 18 jne.

Tietosarjojen värit: Tietosarjat ovat pylväitä, viivoja tai ympyrän viipaleita, joiden avulla esittelet lukuja. Niiden pitäisi erottua toisistaan. Jos kaaviossasi on tietosarja, jota haluat erityisesti korostaa, vaihda siihen lämmin väri, sillä lämpimän värin huomioarvo on suurempi kuin kylmän. Jos materiaalissasi on useita samaa asiaa kuvaavia kaavioita, käytä samaa väriä saman tiedon esittämiseen yhdenmukaisesti läpi koko esityksen.

Taustan pääviivat: Jätä pääviivat näkyviin vain, jos välttämättä tarvitset niitä.

Fontti: Kaavioissa ja taulukoissa luettavin fontti on päätteetön sans serif -perheen fontti. Ei käsinkirjoitusfontti (enkä edes mainitse sitä fonttinimeä, jossa on kaksi sanaa ja ne alkavat kirjaimilla C ja S). Arial on saanut maineen tylsänä fonttina, mutta se toistuu mm. taulutietokoneissa luotettavasti.

PowerPointin oletuskaaviot ovat parantuneet versio versiolta – ylempi esimerkkikuva on piirretty version 2010 oletusasetuksin. Korjattavaa silti tästäkin löytyi. OutiLammi_oletuskaavio    OutiLammi_korjattukaavio

Väripalettia ja muitakin asetuksia voi muokata

Tuskin kovinkaan monen organisaation värikartta on sama kuin PowerPointin oletusväripaletti, mutta tähän johtopäätökseen voisi helposti tulla! Ellei organisaatiollasi ole vielä graafista ohjetta mukailevaa pohjaa diaesityksiä varten, ota vaikka sinä tomerana ihmisenä tämä asia puheeksi. Olen kirjoittanut aikaisemmin artikkelin Kunnollinen PowerPoint-pohja – parempaa esitysaineistoa vaivattomasti, jota voit käyttää tarkistuslistana tutkiessasi oman pohjasi toimivuutta.

tallenna kaavion määritykset tiedostoon

Entä tiesitkö, että kaavion määritysten muuttamiseen käytetyn ajan ei tarvitse mennä hukkaan. Voit tallentaa määritykset kaaviomallitiedostoksi kaaviotyökalujen Rakenne-lisävälilehden Tallenna mallina -painikkeella. Kun seuraavan kerran haluat käyttää kaaviossa hyviksi toteamiasi määrityksiä, valitset Rakenne-lisävälilehdeltä Vaihda kaaviolaji ja seuraavasta valintaikkunasta Mallit.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.