Erakoituuko etätyössä?

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Etätyöhön liittyy kaikenlaisia ennakkoluuloja ja huolenaiheita kuten esimerkiksi muusta työyhteisöstä eristäytyminen ja sen seuraukset: Muistaako kukaan kaivaa erakkoa esiin kotoa hämähäkinseittien alta kun kivat työt ovat jaossa.

On varmasti totta, että sosiaalinen vuorovaikutus työkavereiden kanssa muuttuu kun työaikaa ei enää vietetä saman katon alla. Kirjoitin “muuttuu”, koska en usko, että vuorovaikutus loppuu. Teknologia mahdollistaa kommunikoinnin ja yleensäkin monipaikkaisen työn tuloksellisen tekemisen. Pitääkin pohtia näitä termejä: minusta monipaikkatyö on paljon parempi sana kuin etätyö. Monipaikkatyö viittaa vapauteen saada valita tilanteen mukaan paras paikka työn tekemiseen.

Olen itse tehnyt monipaikkatyötä useaan eri otteeseen. Tuntiopettajana toimiessani lähdin mielelläni kotiin valmistelemaan opetusta, mikäli keskellä päivää vain oli sen mittainen tauko, että lähteminen oli järkevää. Kotona oli paremmat laitteet, uusimmat ohjelmaversiot, nopeampi netti, parempaa kahvia ja lemmikkieläimiä. Olin omaehtoisesti monipaikkainen.

Nykyinen työni on tyypillistä monipaikkatyötä, koska kirjoitus- ja suunnittelutyön teen kotitoimistossa tai toimistoni lukuisissa ”etäpisteissä” kuten kirjastot, Jyväskylän keskustan kahviot tai juna. Koulutustyö tapahtuu joko asiakkaan luona tai verkossa.

Työskentelin myös vuosia sillä tavalla, että etätyö oli kirjattu oikein työsopimukseen. Ironista on se, että kaikkein yksinäisimmäksi ja eristyneimmäksi tunsin itseni silloin kun minulla oli organisaatio, johon kuuluin. Silloisessa työpaikassani ei ilmeisesti oltu ymmärretty sitä, että kyseessä on enemmän kuin etätyöläisen oma henkilökohtainen asia. Olisi joskus kannattanut ihan ääneen porukalla pohtia käytäntöjä, joilla tieto olisi saatu kulkemaan ja vuorovaikutus sujumaan siitäkin huolimatta, että ollaan fyysisesti eri paikassa. Etätyön johtaminen ei todellakaan ole ajattelemattomien ja kokemattomien laji – tämä koskee sekä niitä, joiden olisi pitänyt osata johtaa minua sekä myös itseäni, sillä itsensä johtaminen kuuluu etätyön tekijän perustaitoihin.

Monipaikkaista työtä tekevää ei voi jättää yksin vastuulliseksi kaikesta, mutta hänen on oltava aktiivinen ja huolehdittava mm. omasta hyvinvoinnistaan. Jos seinät tuntuvat kaatuvan päälle, pitää ottaa läppäri kainaloon ja lähteä vaikka kirjastoon. Juttuseuraa voi etsiä nettitutuista. Se, jolla on työyhteisö, voi lähteä työpaikalle mikäli siellä ketään on paikalla, sillä monissa yrityksissä monipaikkaisuus alkaa olla normi.

Outi_Lammi_monipaikkatyo

Minulla ei ole toimistokoiria lukuunottamatta minkäänlaista pysyvää organisaatiota eikä työkavereita, mutta en tunne itseäni eristyneeksi. Itsensä johtamisen taitoni ovat varmasti parantuneet, viestintäteknologia on harpponut eteenpäin ja tunnen monta samanlaista monipaikkaoliota, joten kahvitaukoseuraa löytyy esimerkiksi netistä. En kuitenkaan ryhdy ylistämään yhteisöpalveluita minään etätyöläisen yksinäisyydenlievitysautomaattina, sillä somessakin voi tuntea itsensä yksinäiseksi jos jää pyörimään väärässä joukossa. Olisin silti viimeisiä väittämään etteikö etäisyyksistä huolimatta ole mahdollista tuntea yhteenkuuluvuutta. Ensin tietenkin tarvitaan osapuolille yhteinen kiinnostuksen kohde, jollaisesta käy vaikkapa työprojekti. Yhtä tärkeää on jakaa näkemys hyvästä vuorovaikutuksesta, johon kuuluvat positiivisuus, kannustavuus ja halu tulkita toisen aikomuksia ja sanakäänteitä parhain päin.

Hyvää kansallista etätyöpäivää!

(Kuva: pixabay)

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.