Äidillisiä neuvoja aloittelevalle yrittäjälle: Kirjallinen sopimus

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Aina kun ryhdyt tekemään yhteistyötä jonkun kanssa, tee hyvä yrittäjänalku kirjallinen sopimus. Se ei tarkoita monisivuista kapulakielipläjäystä, jonka tekemiseen tarvitaan puoli tusinaa omasta aivastelustaankin laskuttavaa juristia. Google Driveen laadittu yksi sivu riittää mikäli siinä on selkeällä kansantajuisella suomenkielellä sanottu

  • mitä tehdään
  • ketkä tekevät
  • millä ehdoilla
  • millä vastuilla

Lisäksi määritellään laskutusperusteet tai mahdollisen voitonjaon perusteet sekä yhdessä tuotettavan aineiston omistajuus.

Pyyntö kirjata asiat ylös tekee myös näkyväksi yhteistyötä ehdottavan todelliset tarkoitusperät. Nimittäin omalla yrittäjänurallani olen ihan riittävästi kompastellut kaikensorttisten yhteistyöehdotusten kanssa. Voi sitä riemua kun joku otti yhteyttä ja ilmoitti olevansa kiinnostunut yhteistyöstä kanssani. Yhteistyö-sanalla on kuitenkin paljon merkityksiä, jotka läheskään kaikki eivät ole win-win:

yhteistyo_tarkoittaa

Ainakin kuvan vihreän viipaleen osuutta voi suurentaa sinisen kustannuksella olemalla jämäkkä. Lupaavasti alkaneen yhteistyön kääntyminen epämääräiseksi haahuiluksi on mahdollista välttää kun kirjoittaa asiat auki ja tekee selkeän sopimuksen.

Kirjallisen sopimuksen tekeminen ei ole byrokratiaa, vanhanaikaisuutta tai osoitus epäluottamuksesta. Se määrittelee raamit, joissa asiat tapahtuvat ja vapauttaa kapasiteettia itse tekemiselle, josta varsinainen lopputulos syntyy.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.