Tietotyön monitoimilaitetta ei ole olemassa

Julkaistu Julkaistu: Blogi,Tietotyö

Tim Ferris kertoi äskettäisessä blogikirjoituksessaan ryhtyneensä lähettämään uutiskirjeitä sähköpostilla, sillä samalla välineellä, jota hän on joskus tunnustanut vihaavansa. Äkkikäännöstä Ferris perustelee verkkoviestinnän tilalla: Viestimiseen tarkoitettuja palveluita on suunnattomasti ja internet on täynnä meteliä, jossa yksikään ääni ei kuulu toisen yli.

Now, with Twitter, Facebook, WhatsApp, and hundreds of clones, the Internet and mobile are a battlefield of noise.

Ymmärrän hyvin mitä hän tarkoittaa. Muutenkin on aikoja sitten ylitetty piste, jossa uusi kanava tai palvelu toisi automaattisesti jotakin uutta sisältöä.

Jos moni ehti jo odottaa sähköpostin puolustelua sillä perusteella, että “kun kerran Tim Ferriskin”, tuotan pettymyksen. En pidä Ferrisiä minään ylimpänä auktoriteettina, vaikka hän onkin taitava sanaseppo ja mielikuvien luoja. Pystyn yrittäjänä kuitenkin samaistumaan hänen Facebook-turhautumiseensa.

Even if you “like” my Facebook fan page, my updates will rarely reach more than 10% of you.

Sähköpostin käyttö tässä tapauksessa ei ole lainkaan pöllömpi ajatus. Se, että Ferris katsoo voivansa tavoittaa faninsa ja bloginsa lukijat sähköpostilla paremmin kuin Facebookin kautta, ei myöskään ole erityisen mairittelevaa Facebookille!

OutiLammi_monitoimilaite

Sähköposti ei kuitenkaan ole mikään tietotyön monitoimilaite. Tällaisena sitä on vuosikaudet yritetty pitää ja tästä on seurannut useita tunnettuja älyttömyyksiä, kuten

  • liitteenä kiertävät vain vähän toisistaan poikkeavat versiot samasta tiedostosta
  • liitteinä lähetetyt, mutta jäljettömiin kadonneet tiedostot
  • jakelulistat, joissa ei ole päätä eikä häntää, mutta pituutta sitäkin enemmän
  • tiedoksi ja varmuuden vuoksi edelleen lähetetyt viestit, jotka 50 % vastaanottajista joutuu vastaanottamaan ja myös käsittelemään kahteen kertaan
  • muu sekalainen sähköpostipingis.

Älyttömyyksien ei kuitenkaan tarvitse antaa pilata työpäivää. Saatavilla on paljon hyviä työkaluja, joilla asiat saadaan järjestykseen ja tieto sinne missä sitä tarvitaan. Harkiten valittujen työkalujen hallitun käyttöönoton jälkeen on sitten mahdollista kokea sekin ihme, että sähköposti alkaa palvella paremmin niissä asioissa, joihin se sopii.

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.