Ajanhallinnan silkoinen maailma

Julkaistu Julkaistu: Blogi

Kuluneen vuoden aikana olen kahlannut läpi pinon tehokkaampaa ajankäyttöä ja tuottavuutta käsitteleviä oppaita, blogeja ja tiedeartikkeleita. Osa on ollut suomenkielisiä, osa englanninkielisiä, kirjoittajat sekä nimekkäitä guruja että vasta nimeä hankkivia. Paljon on ollut viisaita ajatuksia, mutta tietyt usein toistuvat neuvot pistävät olettamaan, että kirjoittajat elävät jonkinlaisessa pelkistetyssä rinnakkaistodellisuudessa.

1. Työpaikoilla on vain työhönsä sitoutuneita ja mielensä täydellisesti hallitsevia ihmisiä, jotka pääsevät heti aamun ensi tunteina koko päivän kestävään flow-ekstaasiin.

Oman kokemukseni ja luotettavien lähteiden vahvistusten mukaan sekä esimiehet ja alaiset voivat olla pahempia kuin uhmaikäiset pikkulapset. Hankalalle esimiehelle kaiken pitää tapahtua heti, tässä ja nyt riippumatta hänen vaatimuksensa todellisesta tärkeydestä. Aivan samalla tavalla alaiset voivat käyttäytyä kuin riitelevät sisarukset, jotka kilpailevat vanhempiensa huomiosta ja hyväksynnästä. Työpaikoilla kuluu suunnattomasti aikaa ja energiaa sosiaalisiin peleihin, mielipahan nieleskelyyn ja tunnemyrskyjen jälkien korjaamiseen. Flow on kaukana. Onneksi mielenhallinta ja omien tunteiden tiedostaminen ovat nykyisin sentään sallittuja puheenaiheita, joten toivoa on.

2. Kaikki tekevät perinteisiä asiantuntijatehtäviä, jotka koostuvat lukemisesta, kirjoittamisesta, suunnittelusta ja kokouksissa istumisesta.

Tavanomainen suositus on lukea sähköpostit pari kertaa päivässä, samoin nettisivuilta seurattavat asiat katsotaan vain silloin tällöin. Muuna aikana sähköposti ja ylimääräiset nettisivut pidetään kiinni. Pitäisikö myös Googlen hakulomakkeen käyttö rajoittaa vain pariin kertaan päivässä? Todellisen elämän työpaikoilla on jonkin verran ihmisiä, joiden on eri syistä pidettävä Outlookinsa käynnissä koko päivän. Toinen varteenotettava ryhmä ovat uusissa ammateissa toimivat ihmiset, joiden työpäivä alkaa selaimen avaamisella ja koostuu verkon monitoroinnista ja sisällön tuottamisesta. Heilläkin on keskittymisvaikeuksia, mutta voiko neuvoksi antaa, että pistä se selain kiinni ja fokusoidu työhösi? Sosiaalisesta intrasta on tulossa yhä useammalle työympäristö, digitaalisten ärsykkeiden määrä vain kasvaa

3. Ihmiset ovat sinkkuja tai he nukkuvat eri huoneessa kuin puoliso.

Hyvän yöunen turvaamiseksi annettuja tyypillisiä neuvoja voi noudattaa vain jos nukkuu yksin kaikista muista eristäytyneenä suuren talon toisessa päässä. Nuhaiset pikkulapset, vatsavaivaiset lemmikkieläimet tai kuorsaava puoliso onnistuvat kuitenkin sabotoimaan kaikki unihygieniatoimenpiteet. Ja auttaako esimerkiksi Sleep Cycle, jos aikaisemmin heräävät perheenjäsenet eivät kerta kaikkiaan osaa liikkua hiljaa? Entä jos puoliso haluaa herätä rämisevän Mikki Hiiri -herätyskellon soittoon? Tai entä jos hänkin käyttää Sleep Cyclea ja optimaaliset heräämisajankohtanne ovat puolen tunnin päässä toisistaan? Mitä todennäköisimmin kumpikin ponkaisee ylös ensin heräävän aikataulussa ja se väärään aikaan heräämään joutunut kärttyilee koko aamun.

OutiLammi_ajanhallintaoppaat

Tarkoitukseni ei silti ole pelotella ketään luopumaan ajankäytön tehostamispyrkimyksistä siksi, että kun elämä on kuitenkin yhtä kaaosta. Paras kaaoksenkesyttäjä on käytännöllinen luovuus. Neuvoja voi soveltaa ja elleivät sovelletut neuvot tepsi, hyväksytään tilanne kun ei muuta voida juuri nyt.

Lukusuosituksina kaksi suomalaista ajankäyttöä ja itsensä johtamista käsittelevää teosta:

Sampo Sammalisto, 2014. Viisas pääsee vähemmällä. Kauppakamari.
Juha Viskari, 2014. Kiireentappoase.Sanoma Pro Oy.

Sammaliston teos on hyvin käytännönläheinen ja konstailematon. Suosittelen sitä kiireiselle.Kiireentappoase taas sopii sille, joka on valmis tutkimaan työskentelytyyliään syvällisemmin. Viskarille plussat siitä, että hän käsittelee laajasti tunteiden ja mielenliikkeiden vaikutusta ajankäyttöön ja työtehoon.

(Kuvan lähde: Pixabay)

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.