Tiedon kuvia -blogin päivitys on päättynyt

Julkaistu Julkaistu: Blogi
On kulunut 4 vuotta siitä kun kirjoitin ensimmäisen kerran tähän blogiin. Tänään blogin syntymäpäivänä julkaisemani artikkeli jää viimeiseksi.

Lopettamispäätökseen vaikutti se tavallinen vaiva: ajanpuute. Olen pitänyt päivitystahtia sellaisena mihin olen kohtalaisen hyvin venynyt, mutta bloggaajan pitäisi kirjoittamisen lisäksi tehdä muutakin bloginsa hyväksi ja siihen muuhun ei aika ole riittänyt.

Ajanpuute tarkoittaa käytännössä sitä, että ei pidä jotakin asiaa riittävän tärkeänä järjestääkseen sille aikaa. Tässä tapauksessa kyse on lähinnä kirjoittamisesta kahdelle erilliselle sivustolle, blogin aiheita kyllä pidän tärkeinä. Olen myös monta kertaa päätynyt toteamaan kahden blogini välisen rajan keinotekoiseksi, joten senkin vuoksi järkevä ratkaisu on ryhtyä taas julkaisemaan yhdessä osoitteessa.

Mielestäni tolkullisen esitysmateriaalin tekemistä on mahdotonta irrottaa muusta tietotyöstä. Näkökulmani olisi varmasti erilainen, jos olisin graafinen suunnittelija tai viestintäkouluttaja. Minä kuitenkin pidän asioiden havainnollistamista ja tiivistämistä – mielellään mahdollisimman visuaaliseen muotoon – yhtenä työelämätaitona. Graafinen suunnittelija on toivottavasti hommansa hoitanut siinä vaiheessa, kun esityksen laatiminen aloitetaan.

Mindmappauksen kohdalla blogien välinen rajanveto vasta hankalaa on ollut. Esimerkiksi Mindjetin MindManager on lähinnä informaationhallintaohjelma kaikkine Microsoft Office -kytkyineen, joten kummassa blogissa siitä oikein olisi kuulunut kirjoittaa? Vastaavanlaisia rajatapauksia on riittänyt.

Tiedon kuvia -blogin aloittamiseen innosti alkujaan vuonna 2009 julkaistu kirjani Vaikuta visuaalisesti, laadi selkeä esitys, joka alkaa jo olla vanhentunut. Opus on mm. liian esitysgrafiikkaohjelmakeskeinen. Siinä ei ymmärrettävistä syistä puhuta sanaakaan taulutietokoneista ja muutamasta asiasta ajattelen nyt toisin kuin 5 vuotta sitten. Kustantajan kanssa ei kuitenkaan ole keskusteltu kirjan ajantasaistamisesta enkä pidä sitä mielekkäänä ajatuksena. Eipä aihe kovin hyvin edes myynyt. Oman kirjani kanssa samaan aikaan ilmestyi Garr Reynoldsin Presentationzen suomeksi käännettynä, eikä sekään myyntitilastojen kärjessä riekkunut. Parasta silti jättää vannomatta miten “ikinä en sitten enää…” joten sanotaan vaikka niin, että jos jostakin tämän blogin aiheesta kirjan kirjoitan, se olkoon uutta, ei loppuunkalutun tekohengitystä.

Uutta materiaaliakin toki on: Koulutuksiini ja työpajoihin osallistuvat saavat itselleen e-kirjan, joka oli alunperin Vaikuta visuaalisesti -kirjan “raakile”, ts. koulutusmateriaalini, josta kirja lähti kehittymään. Koulutusmateriaali on kuitenkin alkanut elää omaa elämäänsä – olen ajantasaistanut ja laajentanut sitä pikkuhiljaa. (Kyseisestä e-kirjasta ei ole olemassa myytävää versiota vaan sen saa osallistumalla koulutukseen.)

Blogi jää tähän osoitteeseen toistaiseksi, joten vanhat arkistot ovat käytettävissänne. Uusia kirjoituksia tämän blogin aiheista julkaisen jatkossa osoitteessa www.outilammi.com. Kiitos lukijoille ja kannustajille.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys