Slidedocs – tekstiä esitysgrafiikkaohjelmalla

Julkaistu Julkaistu: Blogi
Nancy Duarte tunnetaan teoksistaan slide:ology ja Resonate, joista jälkimmäisestä voit ladata vuorovaikutteisen e-kirjaversion iBooks-kirjastoosi. Äskettäin Duarte julkaisi e-kirjan nimeltä Slidedocs, joka on erikoinen sekä sisällöltään että toteutustavaltaan.

Slidedocs neuvoo miten tehdään visuaalisesti tyylikkäitä asiakirjoja PowerPointilla. Kuulostaako omituiselta? Juurihan tässä on vuosikaudet pasmennettu miten diaesityksissä on liikaa tekstiä. Duarte on kuitenkin oikeilla jäljillä: Bisnesviestintään, kuten muuhunkin viestintään, kohdistuu koko ajan enemmän lyhentämisen ja tiivistämisen paineita. Tämä kuvastuu mm. siinä, että tekstinkäsittelyohjelman käyttö näyttäisi olevan vähentymään päin ja tekstiä sisältävät asiakokonaisuudet välitetään yhä useammin PowerPoint-diaesityksinä.

Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että Mutta kun PowerPointissa pitää olla kaikki -käytäntö olisi nyt julistettu oikeaksi. Tekstiä sisältävät diat ovat useinmiten rumia, ikäviä lukea ja niitä käytetään tavalla, jossa ei ole mitään mieltä. Slidedocs-teoksen alussa Duarte toteaa seuraavasti:

Slidedocs are meant to be printed or distributed and read on screen without the accompaniment of a presenter. 

Kyseessä on siis jaettava materiaali, joka on tarkoitettu itsekseen luettavaksi. Slidedocs-menetelmää ei ole tarkoitettu tuottamaan visuaalisesti miellyttävämpi versio tilaisuudesta, jonka aikana yksi sisälukee muille tekstiä screeniltä. Idean taustalla on ajatus, että tehokkain tapa oppia ja luoda uutta on keskustelu, jonka tueksi tarvittavat faktatiedot voidaan antaa ennen tilaisuutta Slidedocs-dokumenttina. Koulutus- ja valmennustyötä tekevät voivat tietenkin käyttää Slidedocs-ideaa koulutusmateriaalin tekemiseen. Vaakasivuthan toimivat hyvin tietokoneen ruudulta tai taulutietokoneelta luettuina.

Slidedocs on toteutettu PowerPointilla. Teoksen ladatessaan saa kylkiäisinä kaksi templatea, joihin voi vaihtaa oman yrityksensä värit, fontit ja grafiikat. Viimeistään tämän paketin luulisi tekevän lopun siitä rutinasta, miten PowerPointilla ei muka voi tuottaa tyylikästä jälkeä.

Ja  melkein unohdin kertoa, että sekä Applen kirjakaupassa oleva multitouch-versio Resonatesta on maksuton, samoin Slidedocs, jonka pääset lataamaan Duarten verkkosivulta.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys