5 asiaa, jotka esiintyjän on tiedettävä ihmisestä

Julkaistu Julkaistu: Blogi
Video 5 Things Every Presenter Needs To Know About People muistuttaa asioista, joita esityksen pitäjän tulisi tietää ihmisestä. On tärkeää ymmärtää miten ihmiset kokevat asioita, havaitsevat, muistavat ja oppivat, koska kaikki esitystilanteet ovat vuorovaikutustilanteita. Hieno template ei mitenkään asioita pahenna, mutta sellaisen päälle on täysin mahdollista kasata toimimaton esitys, mikäli ihminen unohdetaan.

Linkki YouTube-videoon.

  1. Viesti tehoaa parhaiten ja muistetaan, jos sen pilkkoo pienempiin jaksoihin. Esimerkiksi 20 minuuttia on sopiva – suositut TED-puheenvuorot eivät sattumalta ole tämän mittaisia! Tätä pidemmän puheenvuoron aikana voi 20 minuutin välein antaa pienen tehtävän, kysyä kysymyksen tai pitää reilusti tauon. Tämä vaatii tietenkin esitystilanteen suunnittelua etukäteen. 
  2. Ihmisen eri aistikanavat toimivat yhteen ja tätä kannattaa hyödyntää. Esityksen aikana ihmiset voivat sekä katsella että kuunnella, mutta voit myös saada aikaan asetelman, jossa ihmiset katselevat, mutta eivät kuuntele. Sen mitä puhutaan ja sen mitä näytetään tulisi tukea toinen toistaan. Kuvan tai kaavion pitää lisätä jotakin siihen, mitä kerrot. Jos näytät tekstin, jonka luet, jätät aistikanavat vajaakäyttöön. Jos taas näytät liian monimutkaista tai vaikeaa sisältöä, puhettasi ei kuunnella, sillä vahvasti näköaistinsa ohjaama ihminen keskittyy ensisijaisesti siihen mitä näkee. Liian monimutkainen tai vaikea määritellään tietenkin suhteessa kohderyhmään. Asiantuntijalle helppo voi olla noviisille mahdoton.
  3. Se mitä sanot on vasta osa viestistäsi. Ihmiset reagoivat tiedostamattaan esityksen pitäjän elekieleen, ilmeisiin ja äänensävyyn. Tämä asia voi tuntua vaikealta etenkin jos jännittää esiintymistä – vai tässä vielä ilmeitään ja eleitään vahtimaan.  Harjoittelu kuitenkin auttaa. Puheenvuoron videointi tai treenaus peilin edessä auttaa tulemaan tietoiseksi esimerkiksi siitä, onko tapana toistaa jotakin elettä, joka voisi olla ristiriidassa puhutun viestin kanssa.  
  4. Ns. call to action videolla eli kehotus toimintaan vaikutti kovin amerikkalaishenkiseltä, etenkin kun esimerkkitapaukseksi oli valittu rahan kerääminen hyväntekeväisyystarkoitukseen. Tätä pitää tietenkin soveltaa. Ellei aihe ole sellainen, että voit selkeästi kehottaa tekemään jotakin, jonkinlainen loppupäätelmä tai ratkaisu pitäisi silti tarjota esityksen päätteeksi.
  5. Suomalaisessa kulttuurissa on totuttu siihen, että tunteita ei näytetä selvästi, mutta jos oman ideansa haluaa saada perille, kannattaa uskaltautua kokeilemaan erilaisten tunneskaalojen ilmaisua. Tasainen ilmeettömyys ja hysteerisen puolelle lipsuva riekkuminen ovat janan kaksi ääripäätä, joiden väliltä löytyy varmasti jokaisen esiintyjän persoonallisuuteen sopiva moodi. 

Kiinnitin myös huomiota tapaan, jota Weinschenck suosittelee esityksen tai puheenvuoron valmisteluun: Tehdään ensin kokonaisuus, joka aiotaan puhua. Vasta sen jälkeen pohditaan, mitä kohtia kannattaisi korostaa ja täydentää kuvallisella aineistolla. Periaatteena on siis “puhutun kuvittaminen”, mikä on täysin päinvastainen tapa kuin PowerPoint-kulttuurin vallitseva käytäntö: Kerätään aiheeseen vähänkään liittyvää vanhaa sisältöä, luodaan muutama uusi dia ja kopioidaan niihin tekstisisältöä tai Excel-taulukoita. Ajatellaan, että paljon kanssa aina pärjää. Esitystilanne on kuitenkin aina tietyllä tavalla rajattu ja jos valmistaudut puhumaan “kaikesta” et todennäköiseti ole valmistautunut puhumaan esitystilanteen vaatiman rajauksen näkökulmasta.

Videolla käsitellyt 5 asiaa on muuten poimittu Susan Weinschenkin teoksesta 100 Things Every Presenter Needs to Know About People. Kyseinen opus on minunkin iBook-kirjastossani. Suosittelen.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys