Uusiokäyttö säästää aikaa ja vaivannäköä

Julkaistu Julkaistu: Blogi
Eräs diaesityksen laatuun vaikuttava tekijä on toisto. Tarkoitan sillä selkeästi tunnistettavan elementin käyttämistä yhä uudelleen samaan tarkoitukseen. Jos esimerkiksi haluat kiinnittää huomiota yksityiskohtaan nuolella tai rinkulalla, teet niistä aina saman värisiä ja samantyylisiä. Ei niin, että ensimmäisellä sivulla huomioelementti on kirkas shokkipinkki ja pari sivua myöhemmin myrkynvihreä. Kumpikaan väri ei minusta ole miellyttävimmästä päästä, mutta valinta menköön makuasiana mikäli elementin käyttö muuten on yhdenmukaista.Toistosta huolehtiminen on helppoa silloin kun on kyse yksinkertaisesta grafiikkaelementistä kuten esimerkiksi nuolesta, jolle määrittelet värin ja linjanvahvuuden: Teet ensin yhden grafiikkaelementin malliksi ja määrittelet mallin oletusasetukseksi, tämän olen neuvonut aikaisemmin artikkelissa Toistolla selkeyttä.

Jos sinulla on tapana tehdä monimutkaisempia grafiikoita PowerPointillasi muokkaamalla vapaapiirto-objekteja tai pistämällä ClipArt-kuvia uuteen uskoon, laita vaivannäkösi tulokset talteen. Aina kannattaa ajatella oman työnsä tulosten mahdollista uusiokäyttöä! Avaa tyhjä diaesitys, johon kopioit tekeillä olevasta diaesityksestä tekemäsi grafiikan. Parasta olisi, jos tämä diaesitys mukailisi käyttämääsi vakioteemaa ja sen mukana kulkevaa väripalettia, muussa tapauksessa sinun on muistettava valita liittämisasetuksista Säilytä lähteen muotoilu – tällä estät väritystä muuttumasta. Tallenna seuraavaksi diaesitys esimerkiksi nimellä Grafiikkakirjasto. Pidä se jossakin nopeasti saatavilla olevassa paikassa ja aina kun teet uuden grafiikkaelementin, jota arvelet haluavasi käyttää myöhemminkin, kopioi se tähän tiedostoon. Vähitellen kerrytät omaa grafiikkakirjastoasi. Jos vielä tallennat tiedoston verkkosijaintiin ja annat työkavereille vihkimyksen sen käyttöön, organisaation väreihin sopiva grafiikkaelementtikirjasto täydentyy pikavauhtia. Siitä on helppo kopioida grafiikoita diaesityksiin eikä tarvitse muistella, että mikäs se nyt olikaan se esitys, johon silloin kerran tein itse aika hienon grafiikan. Ellet voi suoraan käyttää vanhoja grafiikoitasi, selviät varmasti usein pienillä muutoksilla. Laitetaan uusiokäyttö kunniaan myös tietotyössä, se säästää aikaa.

PowerPointin yksinkertaisia perusmuotoja yhdistelemällä voit luoda uusia grafiikoita.

Voit tallentaa yksittäisiä grafiikkaelementtejä ja ryhmiksi muutettuja kokonaisuuksia myös kuvatiedostoksi niiden pikavalikon Tallenna kuvana -komennolla. Kuvat tallennat kansioon, joka toimii grafiikkakirjastonasi. Tämän menetelmän huono puoli on se, että muokkausten tekeminen PowerPointilla tulee astetta hankalammaksi, jpg- ja png-grafiikoiden osalta mahdottomaksi.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys