Pulmia upotettaessa YouTube-video PowerPointiin? Tässä korjaus.

Julkaistu Julkaistu: Blogi
EDIT 3.6.2015:
Alla kuvattuun askarteluun ei tarvitse enää ryhtyä! YouTube-videon voi lisätä taas suoraan Lisää/Video/Online-video -komennolla!

*****
YouTube-videon lisäys PowerPoint-diaesitykseen koodi upottamalla ei toimi tällä hetkellä versiossa 2013 eikä kuulemma myöskään versiossa 2010. PowerPoint 2013 -versiossa pitäisi olla YouTuben kuvake valintaikkunassa, joka aukeaa valinnalla Lisää/Video/Online-video, mutta kuvakkeen paikalla on tyhjä tila. En tiedä syytä tarkalleen, mutta ongelmien sanotaan alkaneen Googlen isohkon ohjelmointirajapintapäivityksen jälkeen.YouTube-videon voi edelleenkin lisätä, mutta tässä on turvauduttava vanhaan konstiin. Jos YouTube-videon käyttäminen kuitenkin on sinulle tärkeä asia, konstin vanhanaikaisuus tuskin haittaa. Tässä ohje, jonka olen tehnyt versiota 2013 käyttäen ja siis testannut sen toimivuuden samalla:Hae ensin PowerPointiisi Kehitystyökalut-välilehti. Sen löydät avaamalla PowerPointin asetukset -valintaikkunan Backstage-näkymästä. Valitse Muokkaa valintanauhaa niin saat näkyviin työkalut, joilla voit muokata valintanauhasi sisältöä.Siirry oikeanpuolimmaiseen luetteloon ja etsi kohta Kehitystyökalut. Lisää rasti ruutuun ja sulje valintaikkuna OK-painikkeella.

Aktivoi PowerPointissa nyt näkyvä Kehitystyökalut-välilehti. Jos tämä näyttää teknisemmältä kuin mikään tähän asti näkemsi, hillitse halusi etsiä lähintä ulospääsytietä ja hengitä syvään. Tämä ei ole vaikeaa etkä riko mitään kunhan olet huolellinen. Etsi Ohjausobjektit-ryhmästä painike Lisää ohjausobjekteja ja klikkaa.

Etsi Lisää ohjausobjekteja -ikkunasta rivi, jossa lukee Shockwave Flash Object. Klikkaa riviä ja sulje valintaikkuna OK-painikkeella.

Vedä nyt hiirellä videota varten laatikko aivan kuin piirtäisit vapaapiirto-objektin. Diaan ilmestyvässä laatikossa on “henkselit” keskellä, muuten se on tyhjä.

Avaa pikavalikko laatikon päällä ja valitse Ominaisuusikkuna. Tiedän! Voin kuvitella, että ikkuna näyttää kummalta, ellet ole koskaan koodannut esimerkiksi VBA:lla, mutta lupaan ettei se pure.

Mene nyt YouTubeen, jossa mahdollisesti on jo valmiiksi etsittynä video, jonka haluat upottaa esitykseesi. Unohda kaikki upotuskoodit ja kopioi YouTube-videon osoite selaimen osoiteriviltä leikepöydälle.

Mene takaisin PowerPointiin ja suunnista Shockwave Flash -objektin ominaisuusikkunaan (minulla sen otsikkona oli tässä työvaiheessa Properties).

Etsi kohta, jossa lukee Movie, napsauta sen vieressä olevaa tyhjää ruutua ja liitä YouTube-videon osoite leikepöydältä (Ctrl+V).

Seuraavaksi muokkaamme osoitteen tietoja. Poista sana watch sekä sen jäljessä oleva kysymysmerkki (kuvassa punaisella). Huomaa, että osoitteesi loppuosa näyttää erilaiselta, mutta watch ja ? sekä myöhemmin korvattava =-merkki löytyvät siitä.

Ylläoleva merkkijono muuttui siis tämän näköiseksi:

http://www.youtube.com/v=cJDrpJhTycs

Korvaa seuraavaksi =-merkki kauttaviivalla. Ylläolevasta merkkijonosta tulee sen jälkeen tällainen:

Sulje ominaisuusikkuna ja tässä vaiheessa on viisasta tallentaa myös diaesitys. Testaa käynnistämällä diaesitys.

Tämä ohje toimii toistaiseksi. Mahdollisesti PowerPoint 2013 -version Lisää video -ikkunaan  ilmestyy jossakin vaiheessa YouTuben kuvake asianmukaiselle paikalleen, jonka jälkeen tämän ohjeen voi unohtaa.

Neuvoista kiitokset kuuluvat herroille Terry Gray ja Eugene O’Loughlin (video).

LISÄYS kello 14:30: Unohdin mainita erikseen, että tallennettaessa sinun on valittava tallennusmuodoksi PowerPoint-esitys (Makrot käytössä), koska olemme käyneet PowerPointissa sillä puolella, jossa peruskäyttötilanteissa ei yleensä tarvitse poiketa. Diaesitys avattaessa saatetaan myös kysyä tietoturvaan liittyvä kysymys. Jos kyseessä on diaesitys, jonka olet tällä ohjeella tehnyt, voit käyttää kaikkea sisältöä huoletta.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys