MindMup, maksuton ja monipuolinen

Julkaistu Julkaistu: Blogi
MindMup on selaimessa toimiva mielle- ja käsitekarttasovellus. Tätä hassulla nimellä varustettua karttaohjelmaa kokeillakseen ei tarvitse rekisteröityä ja käydä läpi tunnus- ja salasanaruljanssia, riittää kun menee sovelluksen kotisivulle ja ryhtyy töihin.

Vaatimaton aloitusruutu on hämäystä, sillä MindMupissa on enemmän ominaisuuksia kuin ensinäkemältä uskoisi. Alkuun pääseminen on silti uskomattoman helppoa. Ohjelman dokumentaatiosivulla sanotaan, että “zero-friction online mind mapping” ja tämä lupaus on myös pidetty. Helppoudesta huolimatta kannattaa silti klikata työkalupaletin alareunassa näkyvää Hotkeys-linkkiä, jonka avaaman ohjesivun tuella pääsee nopeasti työhön kiinni.

Valmiin kartan voi tallentaa offline-versiona selaimeen tai oman tietokoneen kiintolevylle, jälkimmäiseen tarvitaan Export-toimintoa. Kartan voi säilyttää myös MindMupin palvelimella, mutta maksuttomalla tilillä tallennustila on vähäinen. Jo kuvien liittäminen karttaan riittää siihen, että tila loppuu kesken. Tämä ei kuitenkaan haittaa, koska tallennus omalle tietokoneelle tai selaimen tallennukselle varattuun tilaan toimii. Lisäksi ilahduttavaa oli huomata, että mindmup ylläpitää paikallista varmuuskopiota: Ohjelman testisession aikana nettiyhteys takkuili, ja kun yhteys palautui, sain valita otanko käyttöön paikallisesti tallennetun version vai jatkanko verkossa olevasta tilanteesta.

MindMupista on olemassa maksuton perusversio sekä vielä betavaiheessa oleva Gold-versio, jolle kuitenkin löysin jo hinnan: 25 USD/vuosi.

Kartan jakaminen ei tuntunut aluksi onnistuvan, mutta syyllinen löytyi taas kerran peiliin katsomalla. Jos olisin lukenut ohjeita, olisin huomannut, että Share-toiminnolla jaettu kartta on staattinen luomus. Toinen käyttäjä pystyi muokkaamaan jaettua karttaa, mutta muutokset eivät välittyneet minulle. Reaaliaikainen yhteismuokkaus tarvitsikin toimiakseen erillisen laajennusosan (Extension), joita sovelluksessa on kaiken kaikkiaan viisi kappaletta. Näitä voi ottaa käyttöön yksi kerrallaan sitä mukaa kuin tarvitsee.

Reaaliaikaisen muokkauksen moduuli hyödyntää Google Drivea, jonka käyttämiseen MindMupille pitää tietenkin antaa lupa. Ohjelman dokumentaatiossa sanotaan, että mitään tietoja ei kulje MindMupin oman palvelimen kautta vaan kartta tallentuu selaimesta suoraan Driveen.

MindMup voidaan liittää myös Dropbox-tiliin, jota palvelun kehittäjät suosittelevat varmuuskopiointiin ja tärkeiden tietojen tallessa pitämiseen. Karttojen jakamista ei voi toteuttaa Dropbox-tilin välityksellä.

MindMup on kiva tuttavuus. Alkuunpääsy on tehty käyttäjälle helpoksi eivätkä ohjelman ominaisuudetkaan lopu ihan heti kesken. Karttaan voi liittää tekstimuistioita ja grafiikkaa, kuten kaikissa hyvissä miellekarttaohjelmissa pitääkin. Kartan yksittäisiä laatikoita alalaatikoineen voi siirtää ja kartta mukautuu osien uuteen sijaintiin hämmästyttävän siististi (paina Shift-näppäintä alas ja raahaa). Ns. isot miellekarttaohjelmat voivat olla tässä suhteessa yllättävän kömpelöitä ja vaativat paljon manuaalista nykertämistä. Toivottavasti palvelu kiinnostaa ihmisiä ja MindMupin kehitystyö jatkuu.

(Klikkaa kartta suuremmaksi.)

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys