Ansioluettelon paikka ei ole diaesityksessä

Julkaistu Julkaistu: Blogi
SlideSharessa on runsaasti diaesityksiä, jotka on pilattu niiden alkuun ängetyillä ansioluetteloilla. Ne on ilmeisesti tarkoitettu vakuuttamaan paikallaolijat siitä, että esityksen pitäjä on riittävän pätevä puhumaan aiheestaan. Tämä on sekä puheenvuoron tilaajan että osallistujien aliarviointia. Puheenvuoron tilaaja on varmasti tehnyt taustatyönsä ja tarkistanut, että esityksen pitäjä tai kouluttaja on oikea henkilö kyseiseen tilaisuuteen. Esimerkiksi koulutukseen osallistujaa tuskin motivoidaan suoritettujen tutkintojen, täydennyskoulutuskurssien ja työnantajien nimiä käsittävän luettelon läpiluvulla. Satsaisin koulutuksen sisällön esittelyyn. Siitä tulisi käydä ilmi että kouluttajalla on tarjolla jotakin hyödyllistä, jonka takia kannattaa käyttää työaikaansa hänen kuuntelemiseensa. Ja jos koulutus tai puheenvuoro on hyvä, osallistujat googlaavat kyllä esityksen pitäjän, jonka ajan tasalla olevat tiedot ovat tietenkin LinkedInissä, mahdollisesti blogissa tai virtuaalisilla käyntikorttisivuilla (About.me yms.), yrittäjillä usein myös Facebook- ja Google+-sivuilla. Näiden tietojen löytymistä pitääkin helpottaa laittamalla SlideShareen ladattuun diaesitykseen linkit omille sivuille, mutta sinne loppuun. Itse jätän usein sellaisen SlideShare-esityksen selaamisen kesken, jonka alussa minut pakotetaan katselemaan pönöttäviä ansioluetteloita. Esityksen tekijän pitää ensin vakuuttaa minut esityksellä. Vasta sitten kiinnostun tutkimaan hänen muita sivujaan.

Mahdollisesti akateemisissa ympyröissä on tilaisuuksia, joissa tutkintoja ja julkaisuja on pakko luetella esityksessä, mutta yrittäjien esityksissä ja työelämän koulutustilaisuudessa ne ovat tarpeettomia. Lyhyen omaan tyyliin sopivan suusanallisen esittelyn pitäisi riittää. Ja jos tuntuu siltä, että joku esittelysivu on pakko olla, miksi siinä ei voi käyttää mielikuvitusta? Erottuvuus on osa brändäystä, mutta silti kolmetoista tusinasta esittelee itsensä kahteen palstaan kirjoitetulla luettelolla.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys