PowerPoint 2013 -version oletussivukoko

Julkaistu Julkaistu: Blogi
PowerPoint 2013 -version oletussivukoko on laajakuva 16:9, jota käytetään tv-ruuduissa jo yleisesti. Minulla ei ole tilastotietoja siitä, mikä on yleisin projektorikoko suomalaisissa kokoushuoneissa tai muissa esityksiin käytettävissä tiloissa, mutta teen uhkarohkean arvauksen: Todennäköisesti vielä tällä hetkellä tavallisin on 4:3 eli koko, johon PowerPointin aiemmissa versioissa totuttiin.

Tämän päättelen myös siitä, että vanhemmista versioista uudempaan siirryttäessä yleisin kysymys on ollut: “Saako sivukoon vaihdettua pysyvästi?” Kyllä sen saa!

Aloita tyhjä diaesitys ja ota käyttöön teema, jota yleensä käytät esityksissäsi. Muuta sivukoko Rakenne-välilehden Dian koko -painikkeella. Tässä vaiheessa aukeaa valintaikkuna, jossa voit valita miten diassa olevia objekteja käsitellään. Mikäli näytöllä on tyhjä esitys, valinnalla ei välttämättä ole mitään merkitystä. Jos sen sijaan luot esitystä jo aiemmin tehdyn pohjalta, varaudu kokeilemaan kumpi vaihtoehto kohtelee diojen  sisältöä hellävaraisemmin sekä mahdollisesti tekemään pieniä korjauksia.

Tähän saakka tehdyt työvaiheet muuttavat sivukoon avoimessa diaesityksessä, mutta jos haluat saada käyttöönottamasi sivukoon pysyväksi tallenna avoin tiedosto teemaksi. Sen teet Teemat-valikoiman alareunassa olevalla Tallenna nykyinen teema -komennolla. ÄLÄ vaihda tallennuspaikkaa vaan kelpuuta se, mitä PowerPoint ehdottaa. Anna teemalle nimi, sillä on mahdollista, että haluat löytää teemaa vastaavan tiedoston joskus kuukausien päästä.

Lopuksi etsi Teemat-valikoimasta äsken tallentamasi teeman kuvake, avaa pikavalikko sen päällä ja valitse Aseta oletusteemaksi. Kun seuraavan kerran avaat PowerPointin, näet avausnäkymässä ensimmäisenä äsken tallentamasi teeman pienoiskuvan. Se on varustettu merkinnällä Default Theme (jostakin syystä englanniksi?). Tämä teema on käytössä myös kun aloitat uuden diaesityksen Ctrl+N-näppäinkomennolla. Jos olet määritellyt PowerPointin aukeamaan suoraan ilman käynnistysnäyttöä, oletusteemasi on heti käytössä.

Laajakuva tekee kuitenkin tuloaan, joten kun haluat palauttaa tilanteen, etsi Rakenne-lisävälilehdeltä Office-teeman kuvake tai se, joka sinulla oli oletuksena ennen yllä kuvattua muutosta, ja tee siitä uusi oletusteema.

(Teemoista ja diaesityspohjista kannattaa lukea myös kirjoitus Kunnollinen PowerPoint-pohja – parempaa esitysaineistoa vaivattomasti.)

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys