Tarvitaanko esitysgrafiikan tekemisen avuksi kuvankäsittelyohjelmaa?

Julkaistu Julkaistu: Blogi
SlideSharesta löytyy hienoja diaesityksiä, joista monesta paistaa Photoshopin jälki. Pitäisikö tästä sitten päätellä, että kuvankäsittelyohjelma on esitysgrafiikan tekijälle välttämätön työkalu?

Vastaus on sekä kyllä että ei! Pelkällä esitysgrafiikkaohjelmalla pärjää, ainakin jos käytössä on PowerPointin versio 2007 tai sitä uudempi. Keynoten versiohistoriasta en ole yhtä hyvin perillä, koska olen ollut Mac-käyttäjä (tyytyväinen) vasta vuoden. PowerPointilla voi ainakin  rajata kuvaa, poistaa taustaväriä, häivyttää kuvan reunaa yms. Työkalunsa on hallittava teknisesti päästäkseen irti tyypillisestä PowerPoint-leimasta, joka syntyy ohjelman mukana tulevien perusmuotojen, SmartArt-kaavioiden sekä näiden muotoiluun käytettävien suosituimpien tyylien toistumisesta esitys esityksen jälkeen. Esitysmateriaalia kuitenkin tehdään monenlaiseen käyttöön. Yrityksen sisäinen koulutus on tilanteena erilainen kuin myyntipresentaatio. Ensimainitussa tapauksessa tärkeää on aineiston selkeys ja johdonmukainen eteneminen. Jälkimmäisessä tilanteessa ulkoasun merkitys korostuu ja suosittelisin jopa, että siihen PowerPointiin ja Photoshopiin tarttuisi sellainen, jolla on graafisen suunnittelijan tausta tai käytössä olisi ainakin sellaisen tekemä template.

Omat esitysmateriaalini ovat enimmäkseen koulutus- ja luentotilanteita varten tehtyjä. Käytän paljon kuvankäsittelyohjelmaa mm. valmiin materiaalin muokkaamiseen. Seuraavassa joitakin esimerkkejä tilanteista, joissa kuvankäsittelyohjelmaan tulee turvauduttua. Ehkä tämä auttaa sinua määrittelemään oman kuvankäsittelyosaamisesi tarpeen:

  • Verkossa on paljon edullisia ja jopa maksuttomia grafiikkaelementtejä, joista moni olisi täydellinen kunhan vain väri olisi toinen. Kuvankäsittelyohjelmalla bittikarttagrafiikan värillinen alue on helppo valita tarkasti ja vaihtaa haluamakseen. Aikaa kuvan korjaamiseen ja tallentamiseen menee pari minuuttia jos alue on väritykseltään suhtkoht tasainen. 
  • Verkosta löytyy paljon diaesityksiin sopivaa grafiikkaa, mutta se voi olla väärässä tiedostomuodossa, josta PowerPoint ei ymmärrä mitään tai ei ainakaan salli muokkausta. Kuvankäsittelyohjelmalla saan auki .psd-, .eps- sekä pdf-tiedostot. 
  • Kuvapalveluiden kuvat (esim. Stock.xchng) ovat usein aivan liian suuria esitysmateriaaliin ja joskus väärän muotoisia. Käytän kuvankäsittelyohjelmaa kuvan koon muuttamiseen esitysgrafiikkatiedostoon sopivaksi.
  • Käytän harvemmin itse ottamiani kuvia, mutta niistäkin olen joutunut poistamaan väärässä paikassa näkyvää kahvikupin varjoa tms. lipsahdusta. 
  • Toisinaan teen tarvitsemiani grafiikkaelementtejä alusta lähtien kuvankäsittelyohjelmalla, vaikka olen väsäillyt niitä paljon PowerPointillakin.
  • Prezi-hevijuuseri tarvitsee kuvankäsittelyohjelman tuekseen. Valmiit symbolit eivät pitkälle riitä eikä Prezissä ole työkaluja grafiikan muokkaamiseen. Jos esityksen taustalla haluaa käyttää omaa grafiikkaa, se on käytännössä vähintään kevennettävä sopivaksi.

Minun kuvankäsittelyohjelmani on Adobe Photoshop Elements. Sehän on kuuluisan Photoshopin “pikkusisar” ja olen valinnut sen juuri siksi – Photoshopilla ja Elementsillä on nimittäin sama tiedostomuoto .psd. Verkossa on paljon maksuttomia ja kaupallisessa käytössä sallittuja grafiikoita, painikkeita, bokseja, tekstuureita, puhekuplia, valokuvakehyksiä yms. ko. tiedostomuodossa, lisäksi Elements avaa epsit ja pdf:t. Photoshop Elements on myös niin laajalti käytössä, että ohje- ja vinkkimateriaalia löytyy helposti. Elements ei tue CMYK-värijärjestelmää kuten isosisarensa, joten jos pitää pystyä tekemään grafiikkaa painotuotteisiin, tarvitaan “oikea” ja myös monin verroin kalliimpi Photoshop (Elementsin saa noin satasella, päivitys vanhasta uudestaan maksaa muutaman kympin).

Jos innostuit ajatuksesta opetella kuvankäsittelyä, mutta et ainakaan heti halua ostaa omaa ohjelmaa, tutki  Ilmaisohjelmat.fi. Myös selaimessa toimivia kuvankäsittelyohjelmia ja kuvaeditoreita riittää, googlaa online photo editor. Myös Photoshopista on olemassa maksuton selainversio.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys