PowerPoint 2013 – apuviivojen uudet ominaisuudet

Julkaistu Julkaistu: Blogi
On asioita, joita toivoo ja niiden toteutuminen on  mukavaa. Eräs tällainen asia on ollut PowerPoint 2013 -version Värinvalitsin-työkalu, josta kerroin vajaa vuosi sitten betaversiota testatessani: PowerPoint 2013 testattavana. Joitakin asioita taas ei osaa toivoa, mutta ne saadessaan ihmettelee, että miten sitä on aikaisemmin tullutkaan toimeen. PowerPoint 2013 -versiossa tällainen asia ovat apuviivojen uudet ominaisuudet. Sen mitä apuviivat ovat ja mihin niitä kannattaisi käyttää, olen selvittänyt artikkelissa PowerPointin tuottavuustyökaluja, 1. Lue se ensin, ellei sinulla ole aavistuksenhenkäystäkään siitä, mitä apuviivoilla tarkoitetaan.

Apuviivat saa käyttöönsä Näytä-välilehdeltä kuten edellisessäkin versiossa. Niiden lisääminen on varmasti monen mielestä nyt aikaisempaa helpompaa, sillä apuviivan pikavalikossa on komennot lisäämistä ja poistamista varten. Se varsinainen ilon aiheeni eli apuviivojen värit ovat samassa pikavalikossa.

No mitä ihmeen riemastumista on siinä, että apuviivoihin saa värit? Itse olen apuviivojen hevijuuseri: Merkkaan niillä dioihin reunuksia, grafiikkaelementtien sijoituspaikkoja, tasaan tekstiä yms. Joskus on muistelemista siinä, että mikä näytöllä risteilevistä apuviivoista on mitäkin tarkoitusta varten. Nyt voin hyödyntää värejä varaamalla eri värit tietynlaisten objektien käyttöön.

Osittain apuviivojen käyttö korvaa käytössäni diojen paikkamerkit eli ne teksteille ja kuville varatut laatikot. Minusta ne ovat toisinaan joustamattomia ja joskus on paljon kätevämpää rajata koko diaesityksen layout apuviivoilla ja käyttää Tyhjä– tai Vain otsikko -rakennetyylejä. Ja apuviivoista on paljon hyötyä vaikka käyttäisikin paikkamerkkejä, sillä paikkamerkit eivät ratkaise kaikkea elementtien asetteluun liittyvää. Alla olevassa kuvassa on Prezi-pikaoppaani  avattuna PowerPointin normaalinäkymään. Diassa on selitetekstejä irrallisissa tekstikehyksissä, joiden kuitenkin halusin sijoittuvan vasemmasta reunastaan otsikon kanssa tasan kuten esityksessä olevat pidemmät tekstikappaleet, joita varten taas oli paikkamerkki. Käytin apuviivaa merkatakseni otsikon ensimmäisen kirjaimen vasemman reunan, johon linjasin irtopalikat. Huomaa myös, että tasaan kirjainten reunojen mukaan, en paikkamerkkien mukaan, mikä ei esimerkiksi kuvan tapauksessa olisi riittänyt tuottamaan siistin näköistä jälkeä.

Versiossa 2013 voit myös määritellä perustyylin yksittäisille rakennedioille omat apuviivansa. Esimerkiksi Otsikko ja sisältö -rakenteella voi olla erilainen apuviiva-asettelu kuin Tyhjä-rakenteella. Tämäkin on vastaus toiveisiini, joita en ole ymmärtänyt edes esittää.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys