Lukusuunta on tärkeä

Julkaistu Julkaistu: Blogi
Lukusuunnan huomioiminen voi tuntua itsestään selvyydeltä: Länsimaissa luetaan vasemmalta oikealle ja siinä se.

Ne, jotka ovat koskaan olleet verkkosivujen suunnittelua käsittelevässä koulutuksessa, ovat luultavasti oppineet, että lukusuunta pitää huomioida myös muita elementtejä kuin tekstiä sijoiteltaessa. Jos jotakin pitää tehdä tietyssä järjestyksessä, etenemisen tulisi mukailla lukusuuntaa, joka länsimaissa on suunnilleen kuvan mukainen.

Verkkosivujen käyttäjien silmänliikkeet eivät tosin etene aivan näin selkeää polkua pitkin. Lukusuuntaa voi kuitenkin pitää pätevänä ohjeena esimerkiksi silloin kun sijoitellaan grafiikkaa tai piirretään kaavakuvia diaesitystä varten.

Luontevin aloituskohta on vasemmalla. Mitä sen jälkeen, riippuu sisällöstä. Jotkut ovat sitä mieltä, että prosessin kulkua kuvaavan kaavion tulisi noudatella lukusuuntaa, mutta mielestäni asiayhteydestä riippuen voi joustaakin. Mutta jos aloitus vasemmalta ei ole käyttökelpoinen ratkaisu, aloituskohta ja etenemissuunta on syytä merkitä. Ellei kuvioon mitenkään muuten saa etenemisjärjestystä selkeänä näkyviin, muista numerot! Niiden avulla ohjeistus on helppoa.

Hyvien Prezi-esitysten yhteisten nimittäjien keruuprojekti jatkuu edelleen. Prezi-esityksissä  jos missä lukusuunnan huomioiminen tai huomioimatta jättäminen korostuu. Prezin tai oikeammin sen käyttäjän haasteina ovat liike ja zoomaus. Esimerkiksi esitys, joka jo alkaa tekemällä hyppäyksen oikealta vasemmalle tuntuu todella oudolta. Aivan kuin luulisi lähtevänsä autolla liikkeelle ja se yllättäen peruuttaisi. Onhan Prezin liike tietenkin tarkoitettu tehosteeksi ja yllättämään, mutta liikkeellä ja yllätyksillä pitää olla selkeä merkitys. Mitä on jäljellä yllättämisten varalle, jos esityksen koko polku (path) etenee loikkimalla kuin känninen kirppu?

Johtuneeko toisen silmäni lievästä taittoviasta vai mistä, mutta reagoin näemmä vahvasti huonosti tehtyihin Preziesityksiin. Sopisin Prezien testaajaksi: Se minkä oksentamatta kestän, on miellyttävä kenen tahansa katsella

Entä mitä sanot tästä: Susan Weinschenkin teoksessa 100 Things Every Presenter Needs to Know About People on todettu, että lukusuunta on kuvioissa mukana myös silloin kun mietit, että missä sinun pitäisi seisoa esityksen aikana. Jos enimmäkseen pysyttelet screenin oikealla puolella, olet väärässä paikassa, sillä ihmiset keskittyvät ruudulla näkemäänsä. Tällä tavalla luodaan vaikutelma, että diat ovat esityksen tärkein asia vaikka esiintyjä on vähintään yhtä tärkeä. Hakeudu siis kohtaan, jossa sinut huomataan.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys