Tekijänoikeudet koskevat blogiakin

Julkaistu Julkaistu: Blogi
Verkkotekstejä kuten esimerkiksi blogia ei voi mitenkään verrata tekijänoikeuksien osalta kirjaan, koska tekstin täysimittaisten tekijänoikeuksien syntymiseen tarvitaan kustantaja tai ainakin bloggauksesta pitäisi saada rahaa.

Suunnilleen tällaisen käsityksen kuulin hiljattain bloggauksesta ja tekijänoikeuksista. Ei hyvänen aika, ei näin! Tekijänoikeuksien syntymiseen riittää, kun joku tekee jotakin, joka täyttää teoksen tunnusmerkit. Aivan sama pyöriikö kuvioissa raha tai välikäsiä. Tekijänoikeuslaki on sekava ja ajantasaistamisen tarpeessa, mutta minulle on ainakin tärkeää, että sellainen laki on olemassa. Sitähän voi toimimattomilta osiltaan korjata.

Molempia omia blogejani koskee cc-lisenssi, joka estää kaupallisen käytön, mutta eihän se nyt sitä tarkoita, etteikö kysyä saisi. Esimerkiksi Tiedon kuvia -blogista on pari kertaa pyydetty kuvaa “lainaksi” ja taisivat molemmat kysyjät olla kaupallisia toimijoita. Ei minulla ollut mitään syytä kieltää kuvien käyttöä. Yleisenä periaatteena minulla on, että myönteiseen vastaukseen vaikuttaa se, miten pyytäjä itse asennoituu auttamiseen, avoimuuteen ja materiaalin jakamiseen.

Ja jos joku huomaa diaesityksessäni ehdottomasti korjausta vaativia kohtia, otan mielelläni tiedon vastaan ja teen korjauksen. On kaikkien bloggaajien etu, että näitä asioita koskevia väärinkäsityksiä oiotaan.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys