Prezin hyvien käytäntöjen jäljillä

Julkaistu Julkaistu: Blogi
Olen luvannut olla valmis kertomaan hyvistä Prezi-käytännöistä viimeistään Hämeenlinnassa pidettävässä avoimessa koulutuksessa 7.5., joten minun on korkea aika tutkia Preziä tästä näkökulmasta etenkin kun haluan sanoa aiheesta pari sanaa jo Kuopiossa 8.4. Tämä tutkimustehtävä onkin mieluisa, sillä Prezi on kovasti kehittynyt taas viimeksi kuluneen vuoden aikana.

En silti edelleenkään osaa olla kummastelematta tapaa, jolla Prezistä puhutaan esitysgrafiikan laadun kohennusautomaattina. Hienoimmat Prezi-esitykset olen nähnyt kokoelmissa, joihin on nostettu hyviä esimerkkejä ilmeisesti Prezin ylläpitäjien itsensä toimesta. Vuoden aikana olen nähnyt 4 Prezi-esitystä, joissa kahdessa oli liikaa tekstiä, joka sisäluettiin lähes sanasta sanaan. Lisäksi näytöllä oleva tekstipaljous vietiin pyöräyttämällä pois ja tilalle tuotiin pyöräytyksen saattelemana vielä enemmän tekstiä. Ne kaksi, joissa ei ollut liikaa tekstiä vaan oikeastaan aika kivaa grafiikkaa, oli pilattu turhalla kieputttamisella. Missä oli se esitysten laadun kohentuminen? Ei hevosenlihakaan muuuttunut naudan sisäfileeksi sillä, että sen kylkeen iskettiin erilainen etiketti. On outoa, että juuri Preziin on ladattu niin suuria odotuksia, vaikka sen oletuksena on sitä, mistä PowerPointia ja vastaavia ohjelmia aikanaan arvosteltiin: Liikeanimaatiot. Muissa esitysgrafiikkaohjelmissa ne piti osata laittaa päälle, Prezissä joutuu miettimään, että miten niiden kanssa pärjää.

Tähänastisia havaintoja Prezistä:

  • Prezi-esityksissä jos missään korostuu ennaltasuunnittelu. Kun esityksen tekemisen aloittaa, mielessä pitää olla kirkkaana mitä haluaa sanoa; miten aloittaa, miten etenee ja miten lopettaa. Suurten muutosten tekeminen on uskomattoman työlästä.
  • Toisin kuin PowerPointissa, suosittelen suosittelen valmistemplateja etenkin aloittelijalle. Niitä on olemassa erilaisten asioiden ja prosessien kuvaamista varten, mutta kannattaa lukea myös edellinen kohta uudestaan. Templatet nimittäin kukin sisältävät tietynlaisen ajatuskaavan ja on ikävä kiireessä huomata umpimähkään valitun templaten olleen erehdys. Templaten voi vaihtaa ja tekstit säilyvät, mutta näemmä ne eivät välttämättä löydy siltä hierarkkiselta tasolta, josta niiden odottaisi löytyvän.
  • Prezi on työväline siinä missä muutkin esitysgrafiikkaohjelmat ja jotta työvälineellään saa jotakin aikaan, sen tapa toimia on tunnettava edes kohtalaisesti. Materiaalin sijoittelu Prezin käytännössä rajattomalle sivulle vaatii nimittäin mm. kykyä hahmottaa tilaa tavalla, jota PowerPoint käyttäjältä ei vaadita. Minulla ei ainakaan sellaisia taitoja ole ollut myötäsyntyisinä. 
  • Ohjelman toimintatapaan kannattaa tutustua rauhassa myös siksi, että ymmärtäisi ne lainalaisuudet, joiden kautta liike ja kokomuutokset vaikuttavat. Tarpeetonta pyörimistä on rasittava katsella. Olen onnistunut tuottamaan itselleni testisession seurauksena päänsäryn, vaikka pysyin suhteellisen maltillisissa rajoissa, ainakin suurimman osan ajasta.
  • Kehykset (frames) ovat tärkeä peruselementti. Suhtaudu niihin vakavasti. 

Listaa jatketaan sitten koulutuspäivinä.

Ei ole olemassa täydellistä esitygrafiikan tekemiseen käytettävää työvälinettä. Niissä kaikissa on sama perusvika: Ne sallivat ihmisten tuudittautua ajatukseen, että tässä sitä ollaan valmistelemassa esitystä, vaikka tosiasiassa oltaisiin näpertelemässä ohjelman nappuloiden ja tekstilaatikoiden yksityiskohtien parissa. Prezi ei ole tässä suhteessa yhtään PowerPointia, Keynotea tai Impressiä parempi, mutta ei huonompikaan. Mikään esitysgrafiikkaohjelma ei tarkista onko tekijä lainkaan ajatellut mitä aikoo sanoa. Selkeyteen ja luettavuuteen vaikuttavat asiat ovat tärkeitä. Niillä voidaan tukea ajattelun tuloksen esille tuomista, mutta niillä ei korvata ajatteluprosessia.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys