Mitä yhteistä on hyvällä diaesityksellä ja hyvällä blogikirjoituksella?

Julkaistu Julkaistu: Blogi
Esitysgrafiikkatyöpajoihin tulevat ihmiset ovat lähes poikkeuksetta fiksuja ja valistuneita yksilöitä. He hakeutuvat koulutukseen, koska he ovat ymmärtäneet, että esitysgrafiikan laatuun voi vaikuttaa vain aloittamalla omista esityksistään. He tiedostavat, että esitysgrafiikan tekemiseen liittyvissä tottumuksissa ja tavoissa on paljon korjaamisen varaa. Jo ennenkuin olemme päässeet edes alkuun, moni osallistuja kritisoi voimakkaasti sitä selvästikin yleistä käytäntöä, jonka mukaisesti diojen määrää rajoittamalla kuvitellaan päästävän parempaan lopputulokseen ja siedettäviin esityksiin. He ovat aivan oikeassa. Jos esityksen sivumäärä rajoitetaan kymmeneen ja lopputulos on jotakin tämän kaltaista, rajoitus on samaa luokkaa kuin jos yrittäisi näyttää hoikemmalta käytämällä kahta numeroa liian pieniä vaatteita.

Oikeastaan hyvän diaesityksen ja blogikirjoituksen osatekijät ovat pitkälti samoja:

  • Ajattele rauhassa mitä haluat esitykselläsi/bloggauksellasi sanoa. Laadi sitten tiivis kokonaisuus, jossa on se mitä halusit sanoa eikä yhtään enempää tai vähempää.
  • Mene asiaan mahdollisimman nopeasti.
  • Rajaa rankasti. Kuulijasi/lukijasi karsivat informaatiota joka tapauksessa. Mitä vähemmän jätät heille karsittavaa, sitä varmempi voit olla siitä, että ainakin suurin osa haluamastasi menee perille.
  • Kuvat elävoittävät, mutta niiden on oltava asiayhteyden mukaisia ja hyvälaatuisia.
  • Lyhyt ja tiivis on periaatteessa hyvä, mutta myös aihe, konteksti ja oma tyylisi vaikuttavat. Joskus vähemmän on enemmän, mutta se ei ole mikään kiveen hakattu sääntö.
  • Varaudu keskusteluun, vuorovaikutukseen ja palautteeseen.

Mitä enemmän koulutuksia on takanapäin, sitä vahvemmin alan olla sitä mieltä, että tärkein hyvän esityksen osatekijä on sen taustalla oleva ajatteluprosessi. Tieto fonttivalintojen perusteista, väreistä, kontrastin ja ryhmittelyn merkityksestä on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on kannustaa ihmisiä rauhoittumaan ja ajattelemaan kiireestä huolimatta. Hyvin läpiajateltu kokonaisuus on helpompi esittää kuin kaaos.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys