Joko se syöte nyt on historiaa?

Julkaistu Julkaistu: Blogi
Facebookin ja Twitterin uudistuksista en juurikaan jaksa kohkata. Ne tulevat ja niihin totutaan. Sen sijaan Googlen tämänhetkiset hankkeet tuottavat suoranaista muutoksen tuskaa. Kätevä iGoogle-sivu on jäämässä pois loppuvuodesta ja viime viikolla järkytyin huomatessani aikeet nitistää Google Reader.

Perjantaina lukemassani artikkelissa Has Google Killed RSS arvellaan, että eräs syy tipauttaa Reader valikoimista olisi yksinkertaisesti olemattomat mainostulot. Readerilla ei tienaa.

Entä kun Googlen vahva tuki RSS-syötteelle päättyy, lakkaavatko ihmiset käyttämästä sitä?
Jo pitkään olen kuullut sanottavan, että RSS on aikansa elänyt ja sen tehtäviä hoitavat nyt Twitter, Facebook sekä muut vastaavat palvelut. Syötteen idea on ollut siinä, että tieto uudesta sisällöstä kulkeutuu automaattisesti siitä kiinnostuneille ja tästähän Google Reader on huolehtinut erinomaisesti. Hoitavatko muut palvelut asian todellakin yhtä hyvin?

Edellä mainitsemassani artikkelissa todetaan, että syötteitä ja syötteenlukijaa hyödyntävät ne, joilla ei ole varaa olla tekemättä niin. Olen tästä samaa mieltä. Joillekin voi sopia ajelehtiminen joukon perässä ja itsepä tämän kukin parhaiten tietää. Kieltämättä tiedonhaku on nyt suureksi osaksi sosiaalista, mutta minä en uskaltaisi jättää uutisten saantia yksinomaan verkoston varaan. Hallinnoitu harkiten koottu syötekokoelma pitää huolen siitä, että tärkeäksi katsomani perustieto ei karkaa, muut palvelut höystävät tietovirran sitten sopivalla annoksella serendipiditeettiä (ks. esimerkiksi kommentit tämän blogipostauksen lopusta). Erillinen syötteenlukija on minusta tarpeeton vasta siinä vaiheessa kun saamme sovelluksen, joka suodattaa tehokkaasti valitsemistani palveluista tulevaa uutisvirtaa ja kokoaa sen yhteen paikkaan juuri sellaisilla ehdoilla kuin kulloinkin haluan – kuulostaa vähän syötteenlukijalta, eikö vaan?

Mitä iGooglen ja Readerin tilalle?

Olen hakenut pitkään korvaajaa tai korvaavaa ratkaisua iGooglelle, joka on ollut tiedonhakuni perussivu. Facebook-ryhmään Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa jättämäni kysymys johdatti minut Symbaloo-nimisen sovelluksen jäljille. Anne Rongas kertoo siitä Opeblogissa. Tämä voisi olla se jokin, ellen sitten jaa iGooglen toimintoja uudella tavalla eri paikkoihin, kuten esimerkiksi selaimen Sovellukset-sivulle, Evernoteen ja syötteenlukijaan (!). Readerin tilalle tällä hetkellä vahvin ehdokas on Feedly, koska olen tottunut sen käyttöliittymään jo iPadissa. Otinkin Feedlyn jo koekäyttöön Chrome-laajennuksena. Muitakin mahdollisuuksia on ja varmasti lisää tulee vielä, joten tilannetta kannattaa seurailla rauhassa. Google Reader jättää tyhjiön, jota useat tahot pyrkivät omalta osaltaan täyttämään. Mm. Digg suunnittelee jotakin, ja useita hyviä jo olemassa olevia syötteenlukijiota esitellään mm. täällä.

Missään nimessä en pidä syötettä aikansa eläneenä. Sitä hyödyntävät ne, jotka tietävät mihin haluavat huomiotaan ja vähiä aikaresurssejaan suunnata. Ilman syötettä netissä päätyy tiedolliseksi ajopuuksi.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys