Miten tärkeänä pidät monipuolisia puheviestintätaitoja?

Julkaistu Julkaistu: Blogi
Tämä on oikeastaan jyväskyläläisten tai keskisuomalaisten oma erikoinen. Nimittäin viime viikon lauantaina olin mukana tekemässä, ellen nyt ihan maailman, niin ainakin paikallishistoriaa. Jyväskylässä järjestettiin Toastmastersien demokokous ja nyt olisi kaikki mahdollisuudet saada tämä toiminta jatkumaan Keski-Suomessakin.

Mistä siis on kysymys? Mikä on Toastmasters? Kun itse kuulin nimen ensimmäistä kertaa, mieleen tuli jokin perienglantilainen tapa, jollaiseen voisi odottaa törmäävänsä vaikkapa Oxfordin katujen ja kujien välistä nousevien vanhojen rakennusten saleissa. Itse asiassa järjestön pääpaikka näyttäisi olevan Kaliforniassa. Sittemmin olen kuullut järjestöä mainostettavan esitysgrafiikkagurujen blogikirjoituksissa. Mm. Garr Reynolds suosittelee presentationzen-teoksessaan Toastmastersia erinomaisena paikkana hioa esiintymistaitojaan, sillä eihän se kohderyhmän huomioiva, mielenkiintoinen ja kiinnostava esitysgrafiikka yksin riitä. Kokonaisuus pitää saada kohdalleen.

Toastmasters on kansainvälinen järjestö, johon kuuluu yli 10 000 klubia ympäri maailmaa. Toiminnan tavoitteena on jäsenten esiintymistaitojen kehittäminen. Järjestö on epäpoliittinen, ei aseta eri uskonnollisia suuntauksia tai kulttuureja toistensa edelle. Toiminnassa ei tunnusteta auktoriteetteja sillä tavalla, että olisi olemassa erikseen ohjaajia tai opettajia. Jokainen jäsen osallistuu pitämällä puheita, mutta myös antamalla vertaispalautetta vuorollaan muille. Puheiden lisäksi on myös ns. table talks -osio, joka vaikuttaa olevan erinomaista harjoittelua spontaaniin ilmaisuun, tiedättehän tilanteet, joissa pitäisi äkkiä sanoa jotakin fiksua ja napakkaa, mutta suusta kuuluu vain öö!

Näin kuvataan Toastmasters-tapaamista järjestön omalla verkkosivulla:

A Toastmasters meeting is a learn-by-doing workshop in which participants hone their speaking and leadership skills in a no-pressure atmosphere. 

Toastmasters-tapaamisten kieli on englanti. Tästä ei ole syytä huolestua. Tunnustan itse panikoineeni lievästi tämän vuoksi, sillä luen paljon englanniksi, lähetän ja vastaanotan sähköpostia englanniksi, kommentoin blogeissa ja keskustelufoorumeilla sekä tviittaan englanniksi, mutta puhuminen on tuohon muuhun verrattuna vähäisempää. Turhaan murehdin. Kenenkään kielioppivirheisiin ei takerruta vaan jokainen etenee omista lähtökohdistaan.

Viime lauantaina meitä oli koolla pieni, mutta innostunut porukka. Arvelen itse, että juuri alkanut hiihtolomaviikko verotti jonkin verran osallistujia, mutta ei hätää: Vielä pääsee mukaan. Lisätietoja voi kysyä vaikka minulta. Myös Facebookissa on sivu New Toasmasters Club for Jyväskylä.

Vaikka elämme digiaikaa, puheviestintätaitojen merkitys ei ole ainakaan vähentynyt. Totesin juuri viikonloppuna Facebook-keskustelussa, että oikeastaan niiden merkitys vain kasvaa koko ajan. YouTube tekee meistä kaikista julkkiksia: Kuka tahansa voi tulla videokuvaa tallentava puhelin tai iPad-ojossa pyytämään haastattelua keneltä tahansa.

Lue ja kommentoi alkuperäisessä blogissa

ageismi ajanhallinta esiintyminen esitysgrafiikka esitysgrafiikkakoulutus Evernote Excel Excel-funktio Excel-koulutus Instagram iOS itsensä johtaminen kaavio kirjat kuva Microsoft Office Microsoft Office -koulutus monipaikkatyö office 365 OneNote OneNote-koulutus oppiminen peliajattelu Pivot-taulukko PowerPoint PowerPoint-koulutus PowerPoint-vinkki Power Query presentaatio Prezi Prezi-koulutus some sosiaalinen media sparkline sparkline-kaavio Sway sähköposti tietotyö Tuolin ja näppäimistön välistä tuottavuus työssäoppiminen uusi työ visualisointi webinaari yrittäjyys